2015. március 30., hétfő

Pizzatészta és pizzák



Hozzávalók: 

  • a tésztához 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg Rama margarin vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
  • 1 tojássárgája (ez el is maradhat)
  • 1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • tej
  • oregánó vagy majoranna
  • a tetejére pizzamártás
  • 30 dkg sajt (10 dkg ementáli, 10 dkg füstölt és 10 dkg puha)

Elkészítés:

A lisztből a tejben megfuttatott élesztővel, a margarinnal, a főtt, megtisztított és áttört burgonyával, (a tojással), sóval meg annyi tejjel, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk, tésztát gyúrunk, majd egy-két óráig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe terítjük , vagy szükség szerinti nagyságú kerek lapot formázunk belőle. 
Esetleg kibélelhetünk ilyen kerek lapokkal több tortaformát, de fektethetjük lapos sütőlemezre is.

A pizzamártással megkenjük, oregánóval, vagy majoránnával gazdagon meghintjük, és az ízesítőket ráfektetjük.
A háromféle összekevert reszelt sajttal vagy meghintjük, vagy egymást váltogatva, nagyon vékony szeletekre vágott sajtot fektetünk a tetejére.
 A forró sütőben addig sütjük, amíg az alja ropogós nem lesz, de a sajtnak a  tetején nem szabad megbarnulnia, mert keserűvé válik. 
Ha tortaformában készítjük, a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk a tálra. Ha a sütőlapra fektetve sütjük meg, széles pengéjű késsel fellazítva egyben csúsztatjuk a  pizzát a tálra vagy tányérra. Ha tepsiben sütjük, a tepsiben vágjuk fel nagy háromszögekre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése