Pizzatészta
Hozzávalók:
- a tésztához 50 dkg finomliszt
- 20 dkg Rama margarin vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
- 1 tojássárgája (ez el is maradhat)
- 1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
- 2 dkg élesztő
- tej
- só
- oregánó vagy majoranna
- a tetejére pizzamártás
- 30 dkg sajt (10 dkg ementáli, 10 dkg füstölt és 10 dkg puha)
Elkészítés:
A lisztből a tejben megfuttatott élesztővel, a margarinnal, a főtt, megtisztított és áttört burgonyával, (a tojással), sóval meg annyi tejjel, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk, tésztát gyúrunk, majd egy-két óráig langyos helyen pihentetjük.
Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe terítjük , vagy szükség szerinti nagyságú kerek lapot formázunk belőle.
Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe terítjük , vagy szükség szerinti nagyságú kerek lapot formázunk belőle.
Esetleg kibélelhetünk ilyen kerek lapokkal több tortaformát, de fektethetjük lapos sütőlemezre is.
A pizzamártással megkenjük, oregánóval, vagy majoránnával gazdagon meghintjük, és az ízesítőket ráfektetjük.
A háromféle összekevert reszelt sajttal vagy meghintjük, vagy egymást váltogatva, nagyon vékony szeletekre vágott sajtot fektetünk a tetejére.
A forró sütőben addig sütjük, amíg az alja ropogós nem lesz, de a sajtnak a tetején nem szabad megbarnulnia, mert keserűvé válik.
Ha tortaformában készítjük, a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk a tálra. Ha a sütőlapra fektetve sütjük meg, széles pengéjű késsel fellazítva egyben csúsztatjuk a pizzát a tálra vagy tányérra. Ha tepsiben sütjük, a tepsiben vágjuk fel nagy háromszögekre.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1-1 késhegynyi babérlevélpor meg szárított rozmaring.
A reszelt hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, a paradicsompürét hozzáadjuk, és felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a püré térfogata (az üres konzervdobozzal jól kimérhetjük). A fűszerekkel ízesítjük. Három-négy percig formáljuk, majd a nyers tésztára kenjük.
Pizzamártás
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1-1 késhegynyi babérlevélpor meg szárított rozmaring.
A reszelt hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, a paradicsompürét hozzáadjuk, és felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a püré térfogata (az üres konzervdobozzal jól kimérhetjük). A fűszerekkel ízesítjük. Három-négy percig formáljuk, majd a nyers tésztára kenjük.
Pizza Napoletana
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 1 adag pizzamártás
- Pizzafűszer
- 30 dkg sajt
A legegyszerűbb pizzát Nápoly vidékén készítik, ahol a nyers tésztára csak rákenik a mártást, oreganóval meghintik, és a háromféle sajtot ráreszelik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése