Pizzák



Pizzatészta


Hozzávalók: 

  • a tésztához 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg Rama margarin vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
  • 1 tojássárgája (ez el is maradhat)
  • 1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • tej
  • oregánó vagy majoranna
  • a tetejére pizzamártás
  • 30 dkg sajt (10 dkg ementáli, 10 dkg füstölt és 10 dkg puha)

Elkészítés:

A lisztből a tejben megfuttatott élesztővel, a margarinnal, a főtt, megtisztított és áttört burgonyával, (a tojással), sóval meg annyi tejjel, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk, tésztát gyúrunk, majd egy-két óráig langyos helyen pihentetjük.

Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe terítjük , vagy szükség szerinti nagyságú kerek lapot formázunk belőle. 
Esetleg kibélelhetünk ilyen kerek lapokkal több tortaformát, de fektethetjük lapos sütőlemezre is.

A pizzamártással megkenjük, oregánóval, vagy majoránnával gazdagon meghintjük, és az ízesítőket ráfektetjük.

A háromféle összekevert reszelt sajttal vagy meghintjük, vagy egymást váltogatva, nagyon vékony szeletekre vágott sajtot fektetünk a tetejére.

 A forró sütőben addig sütjük, amíg az alja ropogós nem lesz, de a sajtnak a  tetején nem szabad megbarnulnia, mert keserűvé válik.

Ha tortaformában készítjük, a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk a tálra. Ha a sütőlapra fektetve sütjük meg, széles pengéjű késsel fellazítva egyben csúsztatjuk a  pizzát a tálra vagy tányérra. Ha tepsiben sütjük, a tepsiben vágjuk fel nagy háromszögekre.


Pizzamártás


Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1-1 késhegynyi babérlevélpor meg szárított rozmaring.

A reszelt hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, a paradicsompürét hozzáadjuk, és felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a püré térfogata (az üres konzervdobozzal jól kimérhetjük). A fűszerekkel ízesítjük. Három-négy percig formáljuk, majd a nyers tésztára kenjük.



Pizza Napoletana


Hozzávalók: 

  • 1 adag pizzatészta
  • 1 adag pizzamártás
  • Pizzafűszer
  • 30 dkg sajt

A legegyszerűbb pizzát Nápoly vidékén készítik, ahol a nyers tésztára csak rákenik a mártást, oreganóval meghintik, és a háromféle sajtot ráreszelik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése