A meleg szendvicseket, szeletelt, zsúr- vagy zsemlekenyérből készítjük. A vékonyra vágott szeleteket, mielőtt bármit rátennénk, mindkét oldalukon szárazon kissé megpirítjuk. A kenyerek felső oldalát még langyosan egy kevés vajjal megkenjük. A sajtos összetételű töltelékhez, krémhez mindig óvári sajtot használjuk, mert sem reszelve, sem egyben nem olvad le, így a kenyéren marad.
Aszaltszilvás szendvics
A vajas kenyérre először vízben megáztatott, majd enyhén cukros-citromos teában puhára főtt, lecsepegtetett, kimagozott aszalt szilva kerül. Erre - kereszt alakban - vékonyra szelt, ropogósra sütött, húsos füstölt szalonnát borítunk.
Gyümölcsös szendvics
A kenyeret a gyümölcsös meleg, szendvicshez is megvajazzuk, majd többféle főtt vagy párolt gyümölcsöt, esetleg alaposan lecsepegtetett befőttet halmozunk rá. Keverhetjük a főtt gyümölcs közé a nyers almadarabokat is.
Spárgás szendvics
A párolt spárgafejeket a megvajazott kenyérszeleten körberakjuk, a közepére paradicsompaprikát fektetünk. Ebbe a karimába ültetjük a nyers tojássárgáját.
Padlizsános szendvicskrém
A meghámozott, vajban megfuttatott padlizsánszeletet a megvajazott kenyérre fektetjük. Karikákra vágott kemény tojás és reszelt sajt kerül rá.
Babos szendvics
Főtt babot - babsaláta maradékát vagy forró vízzel leöblített babfőzeléket, bablevest ( csak a babot) - megvajazott kenyérre halmozunk, és a tetejére egy szelet, vajon megsütött, főtt, füstölt tarját vagy zsírosabb combot borítunk.
Mexikó szendvics
Egy kevés vajon sóval, őrölt borssal (esetleg finomra vágott petrezselyemmel) átforrósítjuk leszűrt konzerv kukoricát, és a megvajazott kenyérre halmozzuk. Serpenyőben olajban forróra sütünk egy sűrűn bevagdosott testesebb virslit, és a kukoricára fektetjük.
Hagymás szendvics
Egy kevés olajon üvegesre párolunk egy fej kockára vágott vöröshagymát, majd közékeverünk egy nyers, elhabart tojást, és megsózva puha rántottát sütünk belőle. A megvajazott kenyérre simítva, gazdagon meghintjük finomra vágott metélőhagymával. Azonnal tálaljuk.
Zöldséges szendvics
Húslevesben főtt, karikákra vágott sárgarépát, karfiolrózsát, felszeletelt póréhagymát meg zöldborsót leszűrünk, és szépen elrendezzük a megvajazott kenyéren.
Lecsós szendvics
Egy kevés olajon üvegesre fonnyasztunk karikákra vágott vöröshagymát, hozzáadunk félbevágott kicsumázott, laskákra szelt zöldpaprikát, négy darabba vágva egy paradicsomot és egy kevés sóval puhára pároljuk. Ekkor beleteszünk megtisztított, cikkekre vágott gombát, majd megborsozva puhára pároljuk, úgy terítjük a vajas kenyérre.
Gombás-tojásos szendvics
Egy kevés vajon reszelt hagymával vagy anélkül addig párolunk sóval, őrölt borssal ízesített, felszeletelt gombát, amíg saját levét el nem fővi, majd nyers, elhabart tojást ráöntve, gombás tojást készítünk belőle. EZt simítjuk a megvajazott kenyérre.
Gombás szendvics
A finomra vágott hagymát egy kevés zsíron megpároljuk, a nagyon vékonyra szeletelt gombát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Kihűtve a kenyérre halmozzuk, és sajttal, sonkával, zöldpaprikával koronázzuk.
Halmájas szendvics
A megvajazott kenyér közepére egy csíkban lecsepegtetett, felszeletelt halmájat rakunk, és a két szélére pedig hajszálvékonyra szelt lila hagymát. Ha nem szeretjük a nyers hagyma ízét, vagy gyomrunk nem bírj, a hagymát már korábban felszeleteljük, és legalább egy napig ecetes-sós-cukros páclében áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük.
Kagylós szendvics
A megvajazott kenyérre szépen elrendezzük a lecsepegtetett konzervkagylót meg a félbevágott, főtt fürjtojásokat.
Ringlis szendvics
Megvajazzuk a kenyeret és keménytojás-szeleteket fektetünk rá. Mindegyik tojáskarikára egy-egy ringli kerül. Paprikacsíkokkal, illetve paprikasalátával díszitjük.
Szardíniás szendvics
A megvajazott kenyérre egy szép darab lecsepegtetett, gerincétől megszabadított szardíniát fektetünk, és félbevágott olajbogyóval és paprikacsíkokkal díszítjük.
Csirkés szendvics
A megvajazott kenyérszeletre felszeletelt, főtt vagy sült csirkemellet fektetünk, közé levesben ( vagy sós vízben) főtt sárgarépát. Petrezselyemmel díszítjük.
Magyaros szendvicskrém
Szeletenként egy fél zöldpaprikát, két szál újhagymát, egy paradicsomot, két-három centis darab gyulai kolbászt apróra összevágunk, nyers tojássárgával összekeverjük, és enyhén megsózzuk.
Májas szendvics
A megvajazott kenyeret májpástétommal vastagon megkenjük, és egy tükörtojást csúsztatunk a tetejére.
Hurkás szendvics
A megvajazott kenyérre jó vastagon tojásrántottát simítunk, és a tetejére felszeletel, sült, hurkát fektetünk. Remekül felhasználható hozzá a hurkamaradék.
Virslis szendvicskrém
A forrázott, vékony, szálára vágott kelkáposztaleveleket virslikarikákkal és reszelt sajttal összekeverjük. ( A sajt lesz a kötőanyag.)
Kolbászos meleg szendvics
A megvajazott kenyérre vékonyra vágott lángoltkolbász-szeleteket fektetünk, rá pedig legyező formára vágott, apró ecetes uborkát.
Almás szendvics
A megvajazott kenyérre egy szelet gépsonka, erre egy héjastól félujjnyira vágott, kicsumázott, citrommal bedörzsölt almaszelet kerül. Az alma magházának helyére sajtot halmozunk. Esetleg egy-egy szem zöldborsóval vagy kaprival is díszíthetjük.Párizsis meleg szendvics
Hozzávalók: 30 dkg párizsi, 20 dkg óvári sajt, 10 dkg vaj, 5 dkg póréhagyma, 1 doboz sertésmájkrém, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbors, Piros Arany krém.A póréhagymát finomra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a májkrémmel összekeverjük, az ugyancsak apróra vágott párizsit hozzáadjuk, és sóval, borssal, Piros Arany krémmel ízesítjük.
A mindkét oldalán megpirított vajjal megkent kenyérszeletekre kenjük, tíz percig előre forróstott grill- vagy gázsütőben a tetjét pirosra sütjük.
Provanszi gombás szendvics
Hozzávalók: 8 szelet barna kenyér, 40 dkg gomba, 4 kemény tojás, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, só, őrölt bors.A kenyérszeleteket az olajban aranysárgára pirítjuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajban üvegesre pároljuk, a szétzúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát megfűszerezzük, hozzáadjuk, és addig pároljuk, amíg levét el nem fővi, majd a paradicsompürét belekeverjük.
A pirított kenyerekre karikákra vágott tojásokat rakunk, a párolt gombát ráhalmozzuk, és tűzálló tálra fektetve, a sütőben átforrósítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése